Verslag van een ramp-oefening

Pas twee lessen gehad van de EHBO-cursus - gegeven door een zeer ervaren docent die duidelijk weet waar hij het over heeft en dit weet over te brengen - en dan al meedoen als slachtoffer bij een herhalingsoefening! Met veel plezier heb ik hieraan meegedaan.
Ik was onder de indruk van de wonden die levensecht werden geschminkt. Een afgerukte hand, open beenwond, brandwonden, spijker door de hand, verschillende soorten letsel. Het was ook, net zoals in het echt, een chaos met veel kermende mensen die door de EHBO-ers geholpen moesten worden. Afgezien van de lol onderling bij het schminken en het wachten in het slachtoffersnest - is dit jargon? - heb ik meegemaakt hoe erg een ernstig ongeluk eruit kan zien. Het is toch even schrikken verschillende soorten letsel zo dichtbij, maar de schok is waarschijnlijk minder groot wanneer het echt gebeurt als je het al eens hebt meegemaakt.
De eindbespreking van de oefening was overigens het meest leerzaam. Elk slachtoffer werd besproken en diagnoses en behandelwijzen toegelicht. Daar heb ik veel van opgestoken en deze les had ik zeker niet willen missen.